Cancerele Cutanate (Cancerul de piele)

Cancerele Cutanate (Cancerul de piele)

Carcinomul Bazocelular

Carcinomul Bazocelular este o tumora neoplazica provenita de la keratinocitele bazale. Nu este practic un cancer adevarat, deoarece nu are precursori, iar rata de metastazare este foarte mica. Este cea mai frecventa neoplazie epiteliala si apare pe ariile expuse la soare (de obicei masivul facial, unde se vad si semne de imbatranire cutanata accelerata, determinata de agresiunea cumulativa a UVA si UVB). Dermatoscopic se evidentiaza absenta criteriilor de leziune melanocitara si se remarca structuri patognomonice (indubitabile) pentru diagnostic (cuiburi gris-ovoide, frunze de artar, structuri in spita de bibicleta etc).

Tratamentul carcinoamelor bazocelulare

Trebuie sa tina cont de varsta pacientului si de tare eventuale asociate (comorbiditati). Clinica dispune de terapie laser CO2 Lumenis si radiofrecventa Ellman, prin care se pot practica metode conservative ablationale combinate chimioterapic locale , in regimuri personalizate pentru varstnici cu comorbiditati semnificative.

In majoritatea cazurilor se practica excizie chirurgicala larga cu margine de securitate oncologica, obligatoriu cu confirmare histo-patologica a marginilor libere.

Examenul histopatologic efectuat din fragmentul de tesut excizat este OBLIGATORIU.

Carcinomul spinocelular

Carcinomul spinocelular reprezinta o forma de cancer cutanat provenit de la keratinocitele epidermului, localiztae in stratul spinos. Spre deosebire de carcinomul bazocelular, acesta prezinta un comportament biologic mai agresiv si poate aparea pe mucoase. Aceeasi expunere cumulativa la ultravioletele A si B sunt incriminate in etiologie (cauza), la lucratorii de exterior.

Diagnosticul histo-patologic este obligatoriu si indica prognosticul. La nivel genital, carcinomul poate aparea pe leziuni legate de infectia cu papilomavirus uman.

Formele in situ (usoare) sau invazive (dificile) beneficiaza de tratament adaptat la caz.

Excizia chirurgicala este gold-standardul de tratament, in cazurile in situ putandu-se practica si metode conservative ombinate cu agenti chimioterapici si laser CO2.

Keratoza seboreica

Keratoza seboreica este cea mai frecventa tumora cutanata benigna.

Riscul sau de malignizare este de 5% pentru leziunile individuale. Imbraca un aspect solitar sau eruptiv, la adultul tanar (sindromul Leser-Trelat). Sunt de cele mai multe ori acompaniate de mancarime. Culoarea lor este neagra, bruna sau galbena/beige, iar suprafata este adesea hiperkeratozica (grunjoasa). Dermatoscopia evidentiaza absenta criteriilor de leziune melanocitica, prezenta culorii galbene dominante (in cele mai multe cazuri), caracteristica chistelor de milium, precum si aspectul cerebriform.