Diabet si Boli de Nutritie

Diabet si Boli de Nutritie

Specialitatea Diabet, nutriție și boli metabolice se ocupă de diagnosticul, tratamentul și monitorizarea afecțiunilor metabolice, dintre care cea mai cunoscută și mai frecventă este diabetul zaharat. În plus, această specialitate deține competență în toate tulburările de nutriție (obezitate, subponderabilitate, nevoi nutriționale specifice, nevoi nutriționale în diverse afecțiuni medicale), precum și în domeniul nutriției sănătoase și al dietelor de slăbire. Diabetul zaharat este produs fie prin deficitul de insulină (hormon secretat de pancreas), fie prin rezistența țesuturilor la acțiunea insulinei, iar prima modificare care apare este alterarea metabolismului glucidelor. Însă diabetul zaharat este o afecțiune complexă și debilitantă, care în timp afectează toate metabolismele și determină complicații în majoritatea organelor și sistemelor. Diagnosticul precoce este esențial, atunci când doar nivelul glicemiei este crescut, fără să fie prezente semne, simptome sau complicații, deoarece în această etapă intervențiile terapeutice sunt cele mai eficente și uneori doar schimbarea stilului de viața și o dietă adecvată și personalizată pot opri/controla boala. Atunci când este necesar, se pot asocia medicamente antidiabetice și/sau terapia cu insulină.
În cadrul consultațiilor cu specialistul în Diabet, nutriție și boli metabolice sunt evaluate:

  • diabetul zaharat – diagnostic, tratament, monitorizare pacienți cronici
  • detecție și tratament complicațiii diabet
  • prediabet și stări prediabetice
  • diabetul gestațional
  • terapia nutrițională în diabet
  • obezitatea și supraponderalitatea
  • subponderalitatea
  • hiperuricemia
  • dislipidemiile
  • bolile metabolice genetice
  • terapia nutrițională în diverse afecțiuni medicale
  • terapia nutrițională pentru nevoi specifice
  • consiliere nutriție sănătoasă
  • terapie nutrițională pentru pierderea/luarea în greutate – evaluare, stabilire dietă personalizată la nevoi și particularități organism, consiliere jurnal alimentar

Bolile metabolice

Alimentele consumate zilnic sunt prelucrate de organism, prin reacții chimice complexe și multiple, la moleculele simple din care sunt alcătuite și anume proteine, grasimi si carbohidrati. Aceasta descompunere a alimentelor în compusi mai simpli se numeste generic metabolism. Scopul metabolismului este să asigure nutrienții necesari organismului și să elimine toxinele. Atunci când echilibrul intern este perturbat se dezvoltă bolile metabolice. Tulburarile pot fi genetice, moștenite din naștere sau dobândite de-a lungul vieții, de obicei ca urmare a unui stil alimentar și de viață nesănătos, care suprasolicită organismul. Cea mai cunoscută boală metabolică este diabetul zaharat, însă există sute de alte afecțiuni, multe din ele genetice și rare, însă multe altele dobândite, destul de frecvente, cum ar fi obezitatea, dislipidemia sau guta. Bolile metabolice genetice, indiferent daca se manifestă de la naștere sau nu, nu se pot vindeca, insa multe din ele se pot controla eficient prin tratament și dietă corespunzătoare, individualizată pentru fiecare afecțiune. În tulburările metabolice dobândite, inclusiv în diabet, dieta joacă un rol esențial, iar atunci când este recomandată corect și urmată cu seriozitate, poate fi unicul tratament necesar.

Diabet și Boli de Nutriție

Medici specialitatea - Diabet si Boli de Nutritie

Conf. Univ. Dr. Maria Nitescu

Conf. Univ. Dr. Maria Nitescu
Medic Primar

Dr. Vasilescu Razvan

Dr. Razvan Vasilescu
Medic Primar