Olga Simionescu Personal

Olga Simionescu personal

olga-simionescu-personal

Această secțiune este o parte personală, în care vă împărtășesc, cu sinceritate, gândurile mele și acțiunile de zi cu zi. 

https://www.trinitas.tv/empatie-si-omenie-in-spatiul…/
Aceasta este emisiunea cu domnul Vasile Bănescu.
Despre o relație la care ne gândim adesea, când suntem sănătoși sau bolnavi. ????
Am cunoscut multe tipuri de pacienți, în viața mea. De la cei mai mulți dintre ei, am învățat multe. Mai mereu mi-am reproșat că nu am prestanță suficientă, de tip “Sic volo!”. Mi-aș fi dorit să fiu un bărbat înalt și frumos, în halat alb. Gen Zorro. E prea târziu să mă schimb.
Cel mai greu este să tratezi prieteni. Nu prea te ascultă.
Nu abandonez.
Și învățăm. În fiecare zi. ????❤️

“ La rentrée” ????
Astăzi am susținut primul curs, la primul modul de dermatologie, din cele șase alocate Clinicii 1- UMF “Carol Davila” București (6 module X 3 săptămâni, deînmulțit cu 5 zile pe săptămână). 65 studenți per modul, toți de la anul 6, ori 6= aprox. 400 de suflete, 84 de zile de curs și 6 de examen care ne sunt necesare. Și nu mă refer aici la rezidenți, doar la studenți.
Ne-am înghesuit cu toții într-un amfiteatru neîncăpător dintr-un demisol al altui pavilion din spital (numai eu știu câte rugăminți, că nu le spun umilințe, am purtat, cu diverse personaje, ca să obțin, timpul și spațiul, în viziunea lui Octavian Blaga!). Nu am o problemă cu umilințele, fiind, din fire, orientată către rezultat.
Tocmai începusem să predau, când o studentă mi-a cerut un scaun. Mă privea cu ochi de căprioară și m-am gândit egoist că nu eu trebuie să aloc scaune. Însă consider dintr-o perspectivă ulterioară că ea avea dreptate, are nevoie de condiții ca să învețe, având în față examenul de Rezidențiat, unde fiecare informație și minut contează.
Îmi adusesem și ultimul scaun din birou și de pe secție, într-un peripluu prin curte à la Kusturica. Au sosit chiar și băncuțe ale pacienților din secție!
Doctori în halate albe fluturânde, vânturau scaunele prin curte, dintr-un pavilion în altul. ????????????????Apoi urma implacabil returul, că e ca la zboruri, cu dus-întors.
Câțiva rezidenți, care participau și ei la curs, au navigat înapoi spre secție????, mai sunt module de încercat.
Am muncit la acest curs, ca să-l ridic la nivelul lui 2023, vreme de cinci săptămâni. Cum am știu eu mai bine să prezint infecțiile virale cutanate cu ADN!
Este păcat de mințile luminate ale studenților, care merită mai mult…ochii lor vii erau ca o consolare pentru interacțiunea semi-jalnică în care nu respectam nici măcar distanța intercritică. Știau absolut tot ce-i întrebam, și nu era chiar ușor…
Cursul nu are o oră precisă de început, ba începem de la 9 și studenții vin pentru LP (lucrări practice) de la 7.30, ba începem de la 10 și ei vin de la 8. Locația nu este nici ea precisă, baleyind între paviloane. Găsesc că în viață trebuie să fii flexibil și să te înveți de mic cu această flexibilitate, mai ales că echipa care decide te și notează la sfârșit și trebuie să faci frumos!???? Vae victis, care găsesc că suntem chiar noi!
Menționez pentru unele suflețele că fraza de mai sus este ironică, în calitate de Șef de Disciplină vă informez că noi notăm corect studenții în funcție de performanța școlară/ academică și nu de flexibilitatea dânșilor.
Luni migraseram într-un alt pavilion, cu un alt curs, am așteptat cu toții cuminți la ușă cincisprezece minute, deoarece antevorbitorului nu i-a ajuns timpul. Nu am mai aerisit, ca să începem. A fost teribil.
Este păcat de modulul care urmează în ianuarie, nu am unde să țin cursul pentru 50% din curriculă, mai precis pentru jumătate. M-am gândit să închiriez la un hotel, pe cheltuială proprie, o sală de curs. În felul acesta le dau și o cafea, că vin obosiți de pe drum (găsesc că Eminescu este peren, fiindcă, de pildă, “și osteniți, oameni cu coasa-n spinare/ vin de la câmp”, se poate transpune și în zilele noastre!).
Anul trecut, echipa Clinicii 1 a pornit în expediție de la Spitalul Colentina, unde s-a derulat stagiul, la Gara de Nord, Facultatea de Chimie, unde s-a ținut cursul. Medicina și Chimia sunt surori de suferință, dintotdeauna.
Poate și de aceea se dă chimie la Medicină, ajungi cândva și la această Facultate, și trebuie să fii pregătit/pregătită! ???? Ca medicinist, trebuie să știi orice ți se solicită și oricând.
Eu am dat în plus și fizică și de aceea nutresc o teamă, să nu ajung la Măgurele! ????
Am încetat să mai visez recurent noaptea că nu am amfiteatre. Visul mă acompaniază de câțiva ani buni, pe când am fost mutați din pavilionul B (unde dispuneam de două amfiteatre) în D (unde nu e niciunul). Acest coșmar nu mai apare noaptea, el mi se împlinește ziua, nu degeaba Shopenhauer zicea că “viața e vis!”
Ca să fiu corectă până la capăt, nu este vina și nici problema spitalului Colentina, care îngrijește pacienții și se zbate să ne ajute și să acomodeze mii de studenți și de rezidenți.
Este doar o problemă a sistemului de educație, unde voi continua să “fac hârtii”, inspirată de Netflix, prin “Shawshank redemtion” (pentru cei care nu l-ați văzut, it’s a must!). Pe când se afla în prizon, protagonistul a emis răbdător documente repetitive către entități incerte, până i-au făcut rost de o bibliotecă.
Și toată lumea s-a uluit.
Amin!
P.S. Acest text este un omagiu adus mamei mele, care a plecat printre stele exact acum patru ani, în această zi. O femeie superbă și hiperinteligentă, ea și-a dorit mult ca eu și sora mea să fim medici și s-a preocupat să avem cele mai înalte standarde. Nu s-a dat niciodată bătută.
#keepyouposted. #UMFCD. #wecare. #higheducation. #dermatology. #openwings. #thoughtsformam.

….deci diseară sunt la Marius la emisiune și nu pot să nu remarc, că în fiecare an, înainte de ziua lui, își face cadou emisiunea cu mine! ?
Poate și din acest motiv , ❤️ admirația și respectul meu față de el sunt neschimbate, după douăzeci de ani de prietenie!
Deci, staytunned!
#wecare. #keepclose. #staytunned.

 

VIDEO | Prof. univ. dr. Olga Simionescu: „Expunerea la soare poate produce arsuri. Trebuie să folosim protecție solară”

“Poti copia formula chimică a oricărui parfum, dar nu-i poti copia ingredientele naturale, originea și finisajul”, spune așa de frumos Hervé Barthélémy, trainer Chanel.
Lumea atât de delicată a parfumurilor, care luptă în industria consumatorilor de toate felurile, ține cont de memoria olfactivă a fiecărui individ, cu sorginte în prima copilărie. Ne place sau nu o esență florală sau lemnoasă, pudrată sau spicy, în funcție de istoricul personal și de cine suntem.
E un peisaj al lanurilor de flori, al bergamotelor calabriene, irisului sau citricelor, al piperului și lemnului. Al busuiocului, iasomiei, vaniliei sau patchouli-ului. Bunăoară, Gabrielle Chanel i-a oferit cuiva un superb buchet de camelii și, fiindcă erau lipsite de miros, le-a îmbunătățit cu delicatele gardenii. Așa a luat naștere “Gardenia”.
Masterclassul de parfumuri Chanel a fost o reală încântare, iar Hervé Barthélémy si colegele din România, minunați.
Fiecare parfum poartă în spate propria-i istorie. Ca și noi.

Era o dimineață de joi, veneam după zile grele și Maestrul m-a făcut să privesc înainte cu convingerea că voci dumnezeiești, dublate de harul înțelegerii depline a fibrei mioritice, nu au pierit!
Să ne oprim din tumult ca să ne dăruim clipe ca acestea!

Link video mai jos.

https://www.tvrplus.ro/emisiuni/drumul-lui-le%C5%9Fe-24-13984?fbclid=IwAR2_C1-vbwrmLO6fXQTpTK-xDICyqW_T1b698BEbtT7BaLLcSf01yOmeBxc

 

 

#GrigoreLese.
#wecare.
#singingintherain.
#folclor.

Am fost invitată în emisiunea “Drumul lui Leșe”, unde viața se vede fără filtre. Autentică. Am revăzut cu drag Televiziunea Română, unde, în cealaltă viață, mergeam mai mereu.

Maestrul Leșe a fost în mare formă și mă întrebam, ascultându-i așa de aproape cântul, cum pot intelectualii de forță să pătrundă într-un univers popular, definit prin transmitere în “viu grai”….
În cazul său, glasul unic cu accese glotice, timbrul visător, dublează un intelectual pur.

Astăzi am filmat podcastul “Medicină și artă”, unde am abordat împreună cu Maestrul Pavel Șușară (scriitor, critic si istoric de artă) efectul terapeutic al artei, medici importanți care au fost și artiști, dar și suferințe ale unor pictori celebri, care se reflectă in operele lor.

Maestrul ne-a vorbit despre arta brută, pictura naivă. De la operele grafice minuțioase care detaliază structuri anatomice ale lui Leonardo Da Vinci si până la Santiago Ramon y Cajal, am ințeles încă o dată că în spatele unui artist se află un cercetător.

Este Țuculescu un geniu autodidact in pictură sau un medic cu multiple valențe?

Voi reveni cu link.

… ce bucurie mi-a făcut Carla Cristina Tanasie …. !❤️
Emisiunea va fi în Sâmbăta Mare!
Am povestit despre cum sa ne cunoaștem și sa ne înțelegem tipul de piele.
Stay tuned!!!

https://www.digi24.ro/emisiuni/tinerete-fara-batranete/tinerete-fara-batranete-15-aprilie-17-30-2328083

 

Îmi place tare mult doamna Ioana Brusten si nu de ieri, de azi! Fină și smart, cu expertiză ca realizator si scritoare!
Am fost amândouă vesele!
Have fun!
Paște fericit în continuare!

M-am bucurat să fiu la Digi 24 cu Carla Tănasie și la Radio cu Ioana Brușten, vorbind despre universul splendid al tegumentului uman……

Ajunsă la a douăzeci și noua aniversare, Conferința “Zilele Gheorghe Năstase” de la Iași ne-a primit, cu aceeași căldură. Eu am prezentat “Psyche și dermatologia: un tărâm de explorat”, iar Alina “Comorbidități în dermatologie- ce este real și ce nu?”.

Suntem doisprezece ani împreună, în dermatologie și în viață….

În imagine, împreună cu Asist. Univ. Dr. Marina Grigore și cu Asist.Univ. Dr. Alina Avram, luptând în echipă pentru o medicină mai bună!

 

#wecare. ❤️
#TOPMEDICII.
#TOPDERMCLINICS.
#UMFCDishome

Magnoliile se arată superbe și zvelte, iar bucureștenii pentru o clipă se opresc din goana lor….însă noi am zburat la Iași, la a 29-a ediție a Conferinței “Zilele Gh.Năstase”.

Eu am prezentat “Psyche și dermatologia: un tărâm de explorat” și Alina a vorbit despre  “Comorbidități în dermatologie- ce este real și ce nu”.

Subiectul ei  este modern și  ofertant și ne propunem să facem un review pe topic.

Ne-am rugat la Iași la Sfânta Parascheva, să ne ‘inp sănătoase și să ne lumineze, apoi am revenit în București  pentru a începe în forță o nouă săptămâna.

Făcând poza asta, mi-a dat seama că suntem de doisprezece ani împreună, în dermatologie și în viață.

Așadar împreună cu Asist. Univ.Dr. Marina Grigore și Asist.Univ.Dr. Alina Avram, din echipa TOP-DERM CLINICS.

#wecare.

Life as a journey - Olga Simionescu“Trece timpul și rămân doar visele, dacă se-mplinesc!”, așterneam, cu puterea candoarei, într-o poezie, pe când eram de șaisprezece primăveri. Da, frumosule, se petrecea pe vremea domnitorilor români, care vor fi zdrobind prin lupte asimetrice oștile Imperiului Otoman, cum îți place ție să mă răsfeți!…nu are rost să reiterezi.
Știu și eu dacă mai e așa? Adică, e adevărat că visele care nu se împlinesc, nu ne rămân?
Pe la douăzeci, mă vedeam manager de hotel. Sau ucenic de bijutier, la bazarul de aur. Mă fermeca priceperea lucrătorilor care dețineau, totodată și marketingul inovator, ale cărui taine le deslușisem livresc în adolescență, grație lui Émile Zola. În viața reală, deja studiam medicina, în ore lungi, în fiecare nouă zi, așa că imaginile astea recurente constituiau nimic altceva decât simple evadări, cred că în loc de pastile. ? Honni soit qui mal y pense!
Treaba este că năzuințele au persistat, chiar de nu le-am împlinit. Am realizat altele, poate mai frumoase.?
Poate mai importante. Dar mă gândesc mereu, “ce-ar fi fost dacă?!”❇️
Și, mai târziu, în viață, ori de câte ori mai târam importantă după mine câte-un trolley prin lume, aprofundam înțelept un truism, care sună mai plăcut în engleză: life is a journey! (viața este o călătorie).
Și noi suntem în ea. Nu știi unde te duce, cum este și cât te ține.
Aceste panseuri mă însoțesc de obicei în aeroporturi, însă, recent, au început să se repete și la semafoare.
Vă mulțumesc pentru toate urările, gândurile și atenția cu care îmi hrăniți sufletul!
Telefonul lenevește pe silent, însă ecranul îi strălucește jucăuș, pe ritmuri de jazz.
Nu țin să butonez prea mult azi, așadar nu cred că pot răspunde ad integrum.
Constat îngrijorată că “Măslinel” nutrește o gelozie ascunsă pe florile “tăiate”, care au început să curgă voioase, încă de miercuri.
Îi explic frumos că Eminescu nu-l întunecă pe Goethe, căci provin din sisteme solare diferite și că oricât de proaspete, colorate și de gureșe ar fi, aceste trecătoare (superbe) nu-i pot știrbi, nicicând, măreția. Nu întâmplător, străbunii lui străjuiesc, de mii de ani, Grădina Ghetsimani…
De un verde-mentă (ai dreptate, verde-măslin!), frunzele argintii ale coroanei sale țintuiesc orice privitor. La mine a fost un véritable coup de foudre.
Mi-aș mai propune să privesc, tot astăzi, serenă, cerul albastru. Dimineața la unsprezece.?
Apreciez și vă mulțumesc tuturor, pentru gândul cel bun, încă odată! ?❤️

Am avut vernisajul expoziției “Ipostaze”.
A fost o seară superbă, cu oameni minunați și iubitori de frumos.
Le mulțumesc tuturor pentru distinsa prezență și îi trimit un gând special domnului Ministru al Culturii, Lucian Romașcanu!
Maestrul Pavel Șușară are mereu cuvintele la el și în seara asta am retrăit clipele din adolescență, în care pictura și muzica simfonică erau un refugiu și o parte însemnată din viața de zi cu zi.
Au venit oameni valoroși care mi-au întărit convingerea ca avem o clasă de intelectuali de forță.
Un vis!

Am bucuria să vă anunț inaugurarea primei expoziții în cadrul parteneriatului dintre TOP-DERM CLINICS și Muzeul de Artă Modernă și Contemporană “Pavel Șușară”, al cărei vernisaj va fi miercuri 18 Ianuarie, la ora 18.00, în sediul nostru din Știrbei Vodă 46.

El însuși subiect de poveste, ales drept spațiu neconvențional pentru promovarea artei românești, subsolul istoric al clădirii noastre găzduiește, începând de miercuri seara, nudul în toate “Ipostazele” sale, de la abordări academice ale corpului ca model exterior și până la analize moderniste de atitudini și expresivități.
Realizate în tehnici variate (grafică, pictură și sculptură), lucrările acoperă o perioadă de peste un secol de cercetare plastică a corpului uman și a felului în care el reprezintă o eternă sursă de inspirație pentru artiști.

Expoziția este curatoriată de criticul și istoricul de artă Pavel Șușară și poate fi vizitată zilnic, de luni până vineri, între orele 9-20.

Și, desigur, promit să revin într-o postare separată cu istoricul arhitectural al acestui spațiu ante1847 (casă construită pe parcelă de mari dimensiuni, o raritate pentru centrul rezidențial al Bucureștiului de odinioară).

#wecare.
#staytunned.
#MAMCOPavelȘușară.
#TOPDERMCLINICS.
#IPOSTAZE.

❇️ Viața pe agendă, cu ale sale limite și prea puține bucurii, este viața multora dintre noi.

Pentru mine, 2023 este anul în care TOP-DERM CLINICS împlinește douăzeci de ani. Nu știu când au zburat și aproape nu-mi vine a crede! ???

În septembrie vom organiza o petrecere de aducere-aminte, cu invitați dragi. O să am atunci o întâlnire și cu mine însămi, varianta de acum douăzeci de ani. De asemenea, cu personalul clinicii cu care am pornit la drum în 2003, dar și cu oamenii buni, frumoși și tineri care fac astăzi parte din viața mea, din echipa aleasă atent, “cu penseta” sufletului.  Și de care sunt atât de atașată și de mândră!

✅ 2023 este anul în care îmi propun și vă propun să luăm sarcinile (“taskurile” în corporateză) rând pe rând, în calm și echilibru, cu grijă și pentru viața personală. Să ne înțelegem, pledez pentru planning is everything, dar un singur lucru trebuie făcut odată, fără multitasking! Nu tu mail care te întrerupe sistematic, whatsap care-ți bipăie în timp ce încerci să focusezi pe ceva sau telefoane histrionice care doresc diverse, într-o intruziune brutală a zenului consolidat din 2023 (ex-zen-ul fragil de odinioară☺️) .

Mi-a fost, ani la rând, teamă de pozele cu leziuni dermatologice, le puteți numi peiorativ “bube”, dacă sună mai bine! Ele mi-au inundat, zi și noapte, whatsapul personal și memoria smartphone-ului care devenea din ce în ce mai performant (cred că și cunoscător, văzuse multe!).  Am evitat ulterior să mai vorbesc pe telefon chiar și cu cei dragi și modul silențios a devenit parte din arsenalul de protecție a spațiului personal.

Am dezvoltat un puternic serviciu de recepție care să nu lase mesaje nerezolvate și, la spital, am chinuit rezidenții cu adrese de e-mail pentru programarea și monitorizarea pacienților de pe secție. Adesea am fugit prin piață sau la supermarket de persoane necunoscute care-mi zâmbeau drăguț, fiindcă plutea în aer o întrebare medicală care presupunea o analiză a cazului printre salate sau borcane sofisticate de murături. Curând am devenit agorafobă și empatizam cu pacientele care urcau pe scări, fiind claustrofobe. Una superbă purta și o pălărie cu care a stat și în timpul consultului. Am înțeles-o.

✅  “Mintea hoinară” de dimineață reprezintă un fel de vitamina D3.  Câteva minute de reverie (eu am ajuns la douăzeci), imediat după trezire, la o cafeluță cu apă, sunt imperative.

✅ Orice fel de sport, mișcare sau plimbare, de câteva ori pe săptămână, necesită timp, însă beneficiile oricăruia dintre ele pentru sănătate sunt uimitoare și documentate.

Să ne iubim anul ăsta mai mult pe noi și să ne acordăm nouă înșine atenția cuvenită!

⚡️Un pic de respiro și adio goană! Bunăoară, o colegă iubită și-a parcat deunăzi în geantă, mouse-ul, în loc de parafă, la plecare…..râde ciob de oală spartă, două asistente se asigură prin protocol că am la sfârșitul programului cheile, stiloul, iconița, I-padul și parafa…

⏳ Timp prețios cu cei dragi, în care să fim acolo….nimic nu contează mai mult. Criteriul calitativ: ești sau nu ești prezent, îi conferă măsura. Marco-Ioan al meu împlinește anul acesta 18 ani. Și sunt. ❤️

? Amicului care-și butonează compulsiv telefonul ori de câte ori facem efortul serios și bilateral să ne întâlnim, well….deși țin la el, în ritmul ăsta, o să iau măsurile ce se impun. Știu că mă citește.

? Călătorii? Vom vedea.

Alte bucurii? Orice vă face plăcere, să aveți parte! Eu aș dori să-mi continui aranjamentele florale ?, să scriu tacticos la “Body language” și la “Dermatologie clinică esențială”. Și să organizăm, pentru sufletul nostru, expoziții de artă împreună cu Pavel(Șușară) și cu Dalina(Bădescu). Învăț atâtea de la ei! ??

Un An bun vă doresc tuturor, cu speranțe și vise frumoase împlinite!?

#wecare.#bestwishes.#nihilsineDeo.