Alergologie
Alergologia se ocupa cu depistarea si diagnosticarea, profilaxia si tratamentul ( medicamentos si/sau imunoterapie), monitorizarea si educatia pacientilor cu boli alergice, afectiuni de hipersensibilitate imunologica. Asistenta medicală în alergologie se adreseaza afectiunilor alergice sau cu componentă alergică, care includ în principal: rinita alergică, conjunctivita alergica, rinoconjunctivita alergica, unele forme de rinosinuzita, astm, alergii alimentare, dermatite de contact alergice, reactii adverse medicamentoase alergice, precum și urticaria spontană recurentă sau cronică ori urticaria inductibilă. Afecțiunile alergice vor necesita, pe langă măsuri profilactice complexe, și tratament antialergic, antiinflamator sau imunomodulator, sistemic si/sau topic. De asemenea, unii pacienti cu afectiuni alergice mediate Ig E, cum sunt rinitele, rinoconjunctivitele si astmul alergice, pot beneficia, in conditii judicios evaluate, de imunoterapie alergenica.
Manevre/ proceduri de diagnostic si terapeutice specifice
Teste alergologice in vivo care necesita indicatie si supraveghere de specialitate ( NU se efectueaza la cerere).
Se indica dupa anamneza alergologica detaliata, corelata cu evaluarea particularitatilor de viata si mediu ale pacientilor, examenul clinic obiectiv si evaluarea prealabila a parametrilor cardiovasculari, functionali respiratori, dupa caz, precum si a patologiei asociate/ contraindicatiilor.
Testarea cutanata alergologica prick la aeroalergene de mediu se efectueaza cu extracte alergenice din seria recomandata la nivel european, iar la alergene alimentare prick-prick cu trofalergenele disponibile; testare cutanata alergologica la agenti fizici pentru urticaria a frigore; testarea cutanata alergologica patch la alergene de contact selectionate, inclusiv seria de referinta europeana; testarea cutanata alergologica prick si i.d. la anestezice locale amidice fara adrenalina si la substanta de contrast derivata de iod.
N.B. Testele in vivo sunt recomandate de specialistul alergolog, dupa consultatie de specialitate, cu evaluarea riscurilor si beneficiilor. Ele se evită în perioadele de control deficitar al afecțiunilor alergice, în situații de urgenta sau cu anumite patologii/condiții asociate, în condiții de risc nejustificat pentru pacient prin existența de alternative diagnostice sau terapeutice.
Recomandari terapeutice sau tratamente antialergice, antiinflamatoare sau imunomodulatoare , sistemice si/sau topice.
Recomandari imunoterapeutice alergen-specifice sau imunoterapie alergenica, in forme moderne cu administrare orala.
Educatie profilactica si terapeutica a pacientului cu patologie imunoalergica prin evaluare diagnostic de specialitate de calitate, cu masuri complexe, inclusiv fise/pliante cu informatii detaliate referitoare la masuri profilactice de evitare a expunerii la alergene sau alti factori declansatori sau agravanti ai unor reactii de hipersensibilitate.