Dermato – Venerologie

Dermato - Venerologie

Dermatologia reprezintă specialitatea medicală care se ocupă cu studiul, diagnosticarea și tratarea a peste 3.000 de afecțiuni ale pielii, părului și unghiilor.

Pielea este cel mai mare organ al corpului și prima linie de apărare împotriva patogenilor și factorilor fizici. Are o importantă funcție de semnal, fiind un indicator al stării de sănătate a organismului și al stărilor patologice interne, ce pot fi diagnosticate prima dată de către medicul dermatolog. Primele semne ale unor boli hepatice, autoimune, reumatologice, hematologice, oncologice pot apărea la nivel cutanat sau unghial, fapt ce stă la baza colaborării pluridisciplinare în abordarea cazurilor dermatologice.

Pe lângă dermatologia medicală, principalele ramuri ale acestei specialități sunt reprezentate de dermatologia pediatrică, dermatologia chirurgicală, dar şi de dermatologia cosmetică.
Evaluarea clinică inițială a pacientului se face prin TBSE (total body skin examination), o examinare completă a pielii, mucoasei bucale, genitale, scalpului şi unghiilor, completată de dermatoscopia leziunilor pigmentare. În funcție de tipul leziunilor, se indică efectuarea investigațiilor paraclinice sau a biopsiei cutanate, pentru evaluarea histopatologică și stabilirea diagnosticului de certitudine.

Există mai multe tipuri de terapii dermatologice care sunt utilizate pentru gestionarea afecțiunilor cutanate. Acestea pot include: terapie topică și sistemică, crioterapie, laser terapie, fototerapie, intervenții chirurgicale. Dermatologia cosmetică (sau medicina estetică) este ramura acestei specialități care se concentrează pe tratarea îmbătrânirii premature, a ridurilor, hiperpigmentarilor, tumorilor cutanate și cicatricilor.

Pacientul este examinat cu toate problemele sale (nu exista limita de afectiuni sau de timp); problemele dermatologice sunt integrate si individualizate, corelate cu alte eventuale probleme de sanatate.

In cadrul consultului este inclusa examinarea dermatoscopica simpla, ce permite o prima analiza a alunitelor sau a altor leziuni tumorale de pe piele. Pentru leziuni particulare se poate efectua dermatoscopie digitala cu captare si stocare digitala de imagini.

Examenul cutanat complet necesita evaluarea cu lupe si lampi speciale dermatologice.

Sistemul de examinare cu lupe LUMIO –  Un inel cu 40 de LED-uri (diode emitatoare de lumina) si filtre de polarizare ce realizeaza printr-o filtrare speciala  dublu-polarizata o lumina aproape lipsita de reflectii.  Optica de inalta calitate, cu lentile cu diametru de 75 mm  ofera marire de doua ori, corectie excelenta a culorilor, precum si distorsionarea redusa a imaginilor pentru vizualizare cu acuratete a pielii si facilitare a diagnosticului clinic.

Venerologia este ramura medicinii care se ocupa cu studierea si tratarea bolilor cu transmitere sexuala, numite si “boli venerice“. Experienta in acest domeniu cuprinde mii de cazuri tratate in 25 ani la Spitalul Colentina, cu confidentialitate si acuratete.

Citeste mai mult…

Dermatologii clinicii Top-Derm Clinics sunt specializati in chirurgie laser CO2, clinica fiind dotata cu Laserul CO2 Luxar Lumenis, considerat cel mai bun din lume. Este destinat patologiei tumorale benigne si precanceroase (anumite tipuri de alunite, tumori benigne variate, keratoze seboreice, lentigo simplex, veruci vulgare, mollucum contagiosum, keraoze actinice, etc).

Laserul CO2  foloseste o anestezie de contact, fie cu gheata (crioanestezie), fie cu crema anestezica (EMLA), iar interventia este complet nedureroasa.

Tehnica laser CO2 vaporizeaza apa din tesut si nu traumatizeaza ariile adiacente (in comparatie cu electrocauterizarea). De aceea, efectele estetice finale sunt cele mai bune, laserul CO2 indepartand leziunile cutanate nedorite, fara a lasa urme.

Citeste mai mult…

Tratamente conservatoare inovatoare in cancerele cutanate, la pacienti varstnici sau cu probleme de sanatate, care pun probleme pentru o interventie chirurgicala, precum si pentru pacientii care refuza operatia – tratamente ce combina agenti locali chimioterapici cu interventiile prin radiofrecventa/laser CO2 si crioterapie focalizata.

Citeste mai mult…

În 1959, Dr. Irving A. Ellman, dentist și inginer electronist, a proiectat și realizat un generator radiochirurgical de înalta frecvența, ce folosește undă radio de 4.0 MHz. El a obținut un brevet pentru acest circuit unic și astfel undă filtrată “pură a luat naștere.

Astăzi, prin Radiochirurgie, ce folosește undă radio de 4MHz, este posibil controlul căldurii creată prin volatilizarea celulelor, un control excelent pentru a asigura obținerea unor rezultate foarte bune, cu vaporizarea leziunilor cutanate pentru care se intervine, dar limitarea distrugerii țesuturilor adiacente. Astfel se obțin rezultate estetice excelente, superioare tehnicii de cauterizare.

Citește mai mult…

În clinică Top-Derm Clinics se efectuează excizii chirurgicale cu închidere per primam prin surjet intradermic și fire la piele, pentru o varietate largă de tumori cutanate benigne și maligne. Clinică este dotată cu o sala de intervenții completă, staționar pentru pacienți și suport ATI.

Se efectuează atât intervenții chirurgicale cu anestezie locală, xilină sau EMLA, precum și intervenții complexe cu analgosedare.

Șuturile dermatologice se efectuează cu firul de sutură Vicryl, care este, probabil, cel mai faimos material de sutură din lume. Acesta este împletit pentru o manevrare ușoară și legare sigură a nodului.

Vicryl are un strat special pentru minimizarea frecării, trecerea  lînă prin țesuturi și legarea ușoară a nodului. Proprietățile Vicryl îl fac ideal pentru o gama largă de aplicații, atunci când este nevoie de o sutură absorbabilă și efect sesteic final superior.

Este sintetic pentru o reacție tisulara minimă, asigurându-se astfel o vindecare optimă.

Fototerapia este o metodă de tratament și prevenție, ce utilizează lumina ultravioleta (UV), în cazul lămpilor UVA lumina ultravioleta de tip A cu lungime de undă între 320-400nm.

În timpul fotochimioterapiei, de asemenea, cunoscută că terapie PUVA, o substanță fotosensibilizanta numită psoralen este administrată suplimentar (oral sau topic) înaintea expunerii la ultravioletele de tip A, pentru a le mari efectul.

Acțiunea PUVA este exercitată prin reacția fototoxica pe care o induce, precum și prin efectul antiproliferativ, acțiunea imunomodulatoare, antiinflamatoare și prin apoptoza (moarte celulară a celulelor afectate).

De peste 30 de ani, lămpile fluorescente UVA de la Waldmann sunt standardul succesului terapiei. Ele se disting prin funcționarea la un standard înalt de calitate.

Citește mai mult…

Morfologie cutanata la standard internațional într-o echipa pluridisciplinară: histo-patologie, imunohistochimie, imunofluorescență directă cutanata.

Citeste mai mult…

Explorare alergologica prin patchtestare, bacteria standard europeană cu 30 de grupări de alergeni, IQ UltraPatch test Chambers.

Citește mai mult

Serviciu expert de diagnostic și de follow-up în patologia alunitelor (nevilor) și a tumorilor cutanate.

Citește mai mult

Crioterapia folosește azot lichid, transportat în recipient special; de mare ajutor în tratamentul:

  • verucilor (negilor)
  • căderiipărului
  • cicatricilor cheloidiene (încombinație cu injectari)
  • acneei și tenului gras
  • condiloamelor genitale (HPV)
  • carcinomului bazocelular (în cadrul protocoalelor conservatoare)
  • keratozelor seboreice multiple (sindrom Lesser Trelat)
  • keratozelor actinice
  • melasma (pete pigmentare pe față)
  • îngrășareaexcesivă a părului

Există 2 tipuri de crioterapie:

  1. focalizată – azotul lichid este aplicat pe aria de interes focalizat cu ajutorul unui recipient special, numit pistol de crioterapie. Astfel se obține concentrarea acțiunii pe o arie mică. Este utilizată mai ales pentru formațiuni tumorale și veruci, efectul obținut fiind de distrugere a țesutului tumoral sau
  1. masaj cu azot lichid – cu ajutorul unui aplicator moale se efectuează un masaj rapid pe o arie mare. Este utilizat la nivelul scalpului în căderile de par și în sindromul de îngrășare excesivă a părului, precum și la nivel facial în melasma, acnee, ten gras. Efectul este antiinflamator, depigmentant, antiseboreic, cu acțiune la nivelul vaselor din derm, fără distructie tisulara.

Tratamente faciale individualizate, blânde, complementare unui tratament medical alături de un diagnostic corect și o monitorizare clinică.

Citește mai mult

Nouă rescriere, practic, a capitolului care încadrează pemfigusul, pemfigoidul bulos și dermatită herpetiformă, în baza moleculară (prin identificarea unor noi proteine implicate în producerea acantolizei și, respectiv, a bulelor subepidermice), face că diagnosticul în maladiile buloase autoimune să fie astăzi unul de acuratețe. Introducerea testării pentru anticorpii anti-desmozomali, anti-desmogleina 1, 3, anti-membrană bazală epidermică și anti-BP180, alături de imunofluorescența directă cutanata, permit un diagnostic corect și un tratament la standarde internaționale.

Suportul laboratorului în maladiile buloase autoimune este esențial, de pildă, pentru discriminarea unui pemfigus în IgA de unul în Ig G.

Manifestările cutanate în lupusul eritematos sunt specifice și nespecifice (Gilliam, punct de vedere histopatologic). Cele specifice pot fi: acute, subacute, și cronice.

Este esențială raportarea leziunilor cutanate (cu confirmare histo-patologică) la criteriile CRA revizuite pentru Lupusul Eriteamtos Sistemic. Cu alte cuvinte, nu orice pacient cu lupus cronic are și manifestări sistemice, tratamentul fiind diferit.

Dermatita seboreică este o suferință de tip eczematos, cronică, care apare tipic pe regiunile cu hiperproductie de sebum (față, scalp, decolteu); deși patogeneză nu este complet elucidată, există o supraproducție de sebum și posibilitatea implicării unei levuri lipofile, P. Orbiculare (M. furfur).

Tot mai multe voci intrică dermatitele seboreice cu evoluție trenantă la nivelul scalpului cu debutul unui psoriazis vulgar.

La copii, dermatitele seboreice trebuie diferențiate de dermatita atopica infantilă (cu care se poate și suprapune)

Dermatopediatria este un domeniu delicat al dermatologiei, care impune o instruire particulară, presupune abordarea copilului de la vârstă de nou născut până la 18 ani.

Bolile sunt diferite, iar tratamentul trebuie adaptat cu atenție, pe kilogram corp și la vârstă copilului. Paleta vastă a diagnosticelor (de la frecvența dermatită atopica infantilă până la rarități cum ar fi NEVIL sau sindromul Kasabach-Merrit), necesită o expertiză pe care personalul nostru o are.

Citește mai mult…

Psoriazisul este o afecțiune cronică inflamatorie a pielii ce afectează aproximativ 2% din populația generală și se caracterizează clinic prin perioade de exacerbare și remisiune. Reprezintă în întreagă lume o adevărată problema de sănătate publică, iar la nivel individual este asociată cu un impact negativ asupra calității vieții persoanelor afectate.

Afecțiunea poate debuta la orice vârstă însă cel mai frecvent apare în jurul vârstei de 20 ani. Psoriazisul se clasifică în funcție de vârstă de debut în tipul I, cu apariția primului episod sub vârstă de 40 ani și tipul ÎI, peste 40 ani. Se mai clasifică în psoriazis familial sau sporadic, în funcție de istoricul familial al pacientului.

Citește mai mult…

Ulceratiile cutanate pot fi foarte greu de tratat, mai ales când sunt consecință unor afecțiuni cronice, precum insuficientă venoasă cronică, diabetul zaharat, vasculite cutanate, escare de imobilizare.

Pansamentele hidrocoloide au revoluționat tratamentul ulcerelor și al plăgilor cutanate, iar în mâini antrenate pot asigura închiderea și a celor mai rebele ulcerații, indiferent de patologia de baza.

Citește mai mult…

dermatologie

Medici specialitatea - Dermatologie

TOP-DERM Metamorphosis: Botox Hialuronic, Reperfuzie Cutanata, Terapia PRP, Patologia Vaselor

Prof. Univ. Dr. Olga Simionescu - Medic Primar

Prof. Univ. Dr. Olga Simionescu
Medic Primar

Asist. Univ. Dr. Mariana Grigore

Asist. Univ. Dr. Mariana Grigore
Medic Primar

Dr. Alina Mariana Avram

Asist. Univ. Dr. Alina Mariana Avram
Medic Primar