Dermatopediatrie

Dermatopediatrie

Pediatria dermatologică este o piatră de încercare pentru clinicianul care are în față adesea un sugar sau chiar un nou născut aflat în suferință, de cele mai multe ori cu pielea roșie. El este însoțit întotdeauna de doi adulți (fie ambii părinți, fie mama și o bonă).

Medicul trebuie emită diagnosticul care presupune o supraspecializare dermatologică (trebuie precizat nu orice dermatolog face și pediatrie dermatologică), gândească cel mai corect tratament care trebuie calculat pe greutate corporală, punând în balanță beneficiile și riscul și trebuie adaptat la vârstă copilului. Apoi trebuie le comunice adulților ce presupune tratamentul local (topic), pentru a asigura complianță la tratament.

Dacă este vorba despre dermatită atopica severă și dacă părinții sunt încercați adesea în față unui peripluu medical și a unor episoade acute într-o boală cronică, ei sunt, de obicei, reticenți sau stresați.

Dacă în față dermatologului stă provocarea unei manevre chirurgicale la școlarul mic, de exemplu, este firesc unul dintre părinți asiste la intervenție, însă metodă trebuie explicată atât școlarului, pe înțelesul acestuia, dar și aparțînătorului (adesea părintele). Dacă este o boală rară (de exemplu pemfigus în IgA), iar diagnosticul a presupus examene complicate de laborator (sânge, biopsie cutanata, imunofluorescență directă cutanata), atenția medicului pentru stabilirea unui diagnostic și a unui tratament care fie și sigur, fără a afecta creșterea copilului, este sporită. Examenul dermatoscopic al alunitelor la copii necesită calificare/expertiză, răbdare și acuratețe.

Profilul alunitelor la copii este diferit de cel al adulților, iar patologia este diferită și în domeniul melanocitar.

La copilul mare, acneea necesită un tratament blând, iar cel mai important lucru este obținerea de la copil a dorinței de a urmă corect tratamentul care se întinde pe câteva săptămâni. Decizia referitoare la instituirea tratamentului este și ea dificilă și necesită consimțământul părintelui. Acneea severă se însoțește adesea de scăderea stimei de sine a adolescentului, aflat întruna dintre cele mai delicate perioade ale vieții.

În concluzie: dermato-pediatria este un subdomeniu dermatologic provocator, dificil, de maximă răspundere. Dar copilașii care au crescut sub ochii noștrii, sunt satisfacții față de care efortul studierii domeniului este nesemnificativ.