Tratamente Faciale in Acnee
Acneea
Acneea este o boală inflamatorie a unității pilosebacee. Fiecare folicul conține un fir de par și mai multe glande sebacee. În mod normal, sebumul, substanță uleioasă produsă de glandele sebacee urcă pe firul de par și iese la suprafață pielii. Rolul sebumului este de a proteja pielea prin menținerea filmului lipidic. În cazul acneei, sebumul este blocat în folicul și astfel bacteriile se pot multiplică în interiorul porilor blocați ducând la inflamația țesutului înconjurător.
Unul dintre primii pași în producerea acneei este formarea microcomedoanelor . Această începe în porțiunii superioare a foliculului. Formarea comedoanelor are loc când corneocitele, celule care sunt în mod normal vărsate în lumenul folicular și eliminate prin ostiumul folicular, sunt reținute și se acumulează, ceea ce duce la hiperkeratoză. Comedonul astfel format crește în timp, devine mai compact formându-se astfel papule și pustule și în cele din urmă are loc ruptură peretelui folicular, ce are că rezultat inflamația unității pilosebacee, cu formarea de noduli și chisturi.
Acneea este o afecțiune cutanata multifactorilala în apariția căreia intervine un complex de factori genetici și locali, fiind privită că o disfuncție a unității pilosebaceu, la care se adaugă un proces inflamator cu exacerbari periodice.
În formarea acneei intervin în principal următorii factori, ce conduc la formarea de comedoane (punctelor negre sau albe), papule, pustule, nodul și cicatrici:
- Factori genetici: dacă ambii părinți au sau au avut acnee riscul copilului de a face acnee la pubertate este de aproximativ 50%, deoarece numărul și activitatea glandelor sebacee, reactivitatea foliculară și keratinizarea sunt moștenite genetic.
- Seboreea (producția crescută de sebum): variază de la o regiune corporală la altă, ceea ce explică de ce acneea nu apare în toate zonele corpului. Activitatea glandei sebacee este influențată de hormonii sexuali masculini, principalul hormon implicat fiind dihidrotestosteronul
- Flora microbiană: acneea nu este o boală infecțioasă, dar în condiții de seboree și keratinizare infundibulara anormală anumite bacterii de la nivelul pielii se înmulțesc necontrolat contribuind astfel la formarea leziunilor inflamatorii. Principala bacteria incriminate în acne este Propionibacterium acnes. Propionibacterium acnes contribuie în mod semnificativ la patogeneză acneei . Aceste bacterii, Gram pozitive , non- mobile se găsesc adânc în folicului pilos, împreună cu P. granulos și , rareori , P. parvum. Ele sunt anaerobe / microaerofile și produc în mod natural porfirine (coproporphyrin în primul rând III), care prezintă o fluorescență la lampa Wood. Patogenitatea acestor microorganisme provine din mai multe proprietăți ale lor, incluzând eliberarea de enzime care contribuie la ruptură comedonului, lipaze și factori chemotactici, precum și stimularea răspunsului imun al gazdei (prin celulele inflamatorii și keratinocite), care implică producția de mediatori proinflamatorii și specii de oxigen reactive. Creșterea numărului de P. acnes a fost raportată la pacienții cu acnee, dar numărul lor nu se corelează cu severitatea clinică. Diferite tulpini de P. acnes s-au dovedit a induce diferite grade de răspuns a sebocitelor și citokinelor proinflamatorii / chemokine.
- Tulburările de keratinizare infundibulare: împiedică eliminarea fiziologică a celulelor moarte spre exterior și favorizează acumularea lor și formarea de așa numite comedoane cunoscute și sub denumirea de puncte negre/albe
- Inflamația favorizată de enzimele produse de bacterii și de secreția unor citokine.
Acneea se caracterizează prin polimorfism lezional putându-se întâlnii leziuni primare neinflamatorii (microcomedoane, comedoane închise – puncte albe, comedoane deschise – puncte negre), leziuni inflamatorii (superficiale-papule și pustule, profunde- nodule și chiste) sau/și leziuni postinflamatorii (macule hiperpigmentate, cicatrici, atrofie) localizate la nivelul fetei (90%), spatelui (60%) și toracelui anterior (15%).
Există diferite variante de acnee în funcție de:
- Tipul leziunilor care predomină în: comedoniana, papulopustuloasa, conglobata
- Gravitate
- Vârstă
- Acnee neonatală -debutează în prima luna de viață, este mai frecvența la băieți și este cauzată de progesteronul matern.
- Acnee infantilă – acnee care persistă sau debutează după prima luna de viață
- Acneea copilăriei – debutează după vârstă de 2 ani
- Acneea juvenilă – formă cea mai comună, debutează la pubertate și se ameliorează spre vârstă de 18-20 ani
Acneea adultului
Indusă de factori externi:
- Acnee cosmetică se datorează folosirii îndelungate a unor produse cosmetice comedogenice
- Acnee profesională- Apare la câteva săptămâni pe zonele expuse la anumite uleiuri și gudroane
- Acnee la clor
- Acnee mecanică – apare pe locul unui traumatism fizic recurrent și este o dermatiata de iritatie.
- Acnee la detergenți
- Acnee tropicală se produce prin hidratarea excesivă a ductului pilosebaceu în mediu cald și umed
Tratamentul
Tratamentul în acnee este complex și de durata și poate include produse locale, medicație orală, produse complementare de îngrijire, tratamente faciale și educație pentru prevenția reaparitiei bolii. Un elemente important îl reperezinta fotoprotectia su SPF 50, soarele fiind unul din factorii principali care duc la recăderi în cazurile tratate. Tratamentul corect în acnee se stabilieste după un diagnostic dermatologic. Relația medic – pacient în acnee este de lungă durata, tratamentul și monitorizarea fiind de cel puțîn câteva luni. Nu există rețete standard care funcționează la toți pacienții, tratamentul trebuie individualizat, în funcție de severitatea leziunilor, vârstă și dorințele pacienților, afecțiunile asociate, durata evoluției și tratamente încercate în trecut.