Tratamentul modern al ulcerelor de gamba

Tratamentul modern al ulcerelor de gamba

Pansamente Hidrocolide HARTMANN

În ultimii ani pansamentele hidroactive și-au dovedit eficientă și superioritatea față de terapia clasică locală în tratarea ulcerelor venoase de gamba. Ulcerul venos reprezintă formă severă de perturbare a metabolismului cutanat și subcutanat cauzat de insuficientă venoasă cronică.  Ulcerul venos reprezintă o plagă cronică cu tendința la vindecare slabă sau absența, din cauza etiologiei și de aceea trebuie întotdeauna să asociem pansamentelor hidroactive o terapie compresivă eficientă.

Pansamentele hidroactive realizează condiții ideale pentru a depăși stadiul stagnant în care se află rana că urmare a dezechilibrului existent la nivel microcelular, susțînând procesul de vindecare în fiecare faza de evoluție al ulcerului.

Prin mecanisme specifice de absortie, pansamentele hidroactive (pansamente din poliacrilat, fibre de alginate de calciu, cu polimer superabsorbant, hidrocoloid, hydrogel), reduc încărcarea microbiană și realizează un control optim al cantității de exudat prin absortia secretiilor în exces și menținerea unui mediu umed, necesar proliferării țesuturilor moi.

Faza de curățare (exudativa): în faza această, cu ajutorul terapiei hidroactive se realizează debridarea autolitică ce presupune înmuierea necrozelor îndepărtarea exudatelor fibrinoase, a celulelor moarte și a germenilor. Procedura este selectivă, numai țesutul devitalizat fiind îndepărtat; în plus mediul umed creat și menținut de pansamente protejează și stimulează celulele responsabile de curățarea plăgii și proliferarea țesutului nou, totul fiind printr-o metodă lipsită de efecte secundare și ușor de aplicat.

Faza de granulație: atunci când plagă este curățată se creează condițiile necesare formării de țesut nou. Patul lezional (baza plăgii) este menținut în permanentă într-un mediu umed echilibrat prin terapia hidroactiva. În cazul uscării plăgii, celulele ce contribuie la formarea țesutului nou și a vaselor de sânge mor, procesul de vindecare regresand sau stagnand.

Faza de epitelizare: pansamentele mențîn același mediu umed, hrănitor, protejând epiteliul nou format împotriva desprinderii celulelor și accelerând procesul de cicatrizare. În acest stadiu al plăgii principalul beneficiu al terapiei hidroactive îl reprezintă schimbul atraumatic fără lezarea țesutului nou format.

Trebuie să reținem că succesul terapeutic este posibil numai prin alegerea corectă a pansamentului corespunzător fazei de evoluție din procesul de vindecare și completarea terapiei locale cu tratament compresiv continuu (cu feșe sau ciorapi de compresie) pentru normalizarea circulației venoase.

Tratamentul hidroactiv al ulcerului venos reprezintă astăzi un standard terapeutic, eficientă metodei fiind atestată de numeroase cazuri rezolvate în spitale și centre de specialitate.