Injectarea de toxină botulinică (BOTOX)

Injectarea de toxină botulinică (BOTOX)

Botox-ul este o proteină neurotoxică purificată, sintetizată de bacteria Clostridium botulinum. Această bacterie se găsește sub formă inactivă în natură, inclusiv în păduri, în soluri cultivate și ape curgătoare. Toxina botulinică este utilizată de zeci de ani și deține un profil de siguranță extrem de ridicat, observat în urma a zeci de milioane de tratamente la nivel mondial.

Utilizată pentru prima dată în condiții de siguranță la copii și adulți tineri ca relaxant direct în unele afecțiuni neuromusculare, indicațiile sale s-au extins pentru a include tratamentul ridurilor datorate acțiunilor mușchilor faciali. Tratamentul cu botox este cea mai simplă, sigură și eficientă procedură estetică nechirurgicală dedicată ștergerii ridurilor apărute la nivelul masivului facial.

Cum funcționează injectarea cu botox?

Ridurile feței sunt cauzate de contracția mușchilor faciali atașați dermului în timpul mișcărilor uzuale de mimică (zâmbet, încruntare, mirare). Toxina botulinică este o neurotoxină care acționează la nivelul joncțiunii neuromusculare, prin inhibarea eliberării de acetilcolină (ACh) la nivelul terminațiilor nervoase colinergice. Consecutiv, apare un blocaj reversibil al activității musculare locale cu corecția, până la dispariție totală a ridurilor.

Răspunsul biochimic fiziologic apare la aproximativ 6 ore de la injectare, iar rezultatele apar la 24-72 ore de la injectare, cu un răspuns maximal la 14 zile. Durata de acțiune variază, cu un efect clinic de până la 6 luni. În cazul în care injectarea nu este repetată, ridurile revin gradual la aspectul lor inițial.

In cadrul TOP-DERM CLINICS se utilizeaza toxina botulinica VISTABEL pentru masivul facial.

Care sunt indicațiile anatomice pentru o injectare botox eficientă și cu rezultate predictibile?

  1. Ridurile din zona glabelară ( the elevens ”11”, dintre sprâncene)
  2. Ridurile transversale din zona frunții
  3. Ridurile din zona periorbitală, de la nivelul unghiurilor externe ale ochilor (cunoscute sub numele de ridurile crows-feet “laba gâștei”)

Există și alte zone anatomice unde se poate practica injectarea botox, iar decizia se face în urma consultului de specialitate.

Imediat după efectuarea procedurii se recomandă evitarea expunerii la soare sau surse artificiale de UV (solar), peelinguri chimice, ședințe de saună/spa sau masaj facial. Pacienții revin în clinică pentru repetarea  terapiei vampir în funcție de indicațiile medicului curant și patologia dermatologică asociată.

Există contraindicații ale injectării botox?

Injectarea cu toxină botulinică este o procedură sigură. Există totuși câteva categorii de persoane la care această procedură nu este recomandată, precum:
-paciente gravide/ în curs de alăptare
-pacienți cu afecțiuni neuromusculare (ex: myasthenia gravis, SLA, miopatii, sindrom Lambert-Eaton)
-pacienți alergici la albumină umană
De asemenea, injectarea de toxină botulinică nu este recomandată la nivelul zonelor afectate de infecții herpetice active sau alte infecții cutanate.

Avantaje ale injectării botox:

  1. Rezultatele sunt temporare, niciodată permanente.
  2. Reacții adverse minime și puțin frecvente (roșeață și durere locală, echimoze, reacții alergice-extrem de rar).
  3. Nu necesită timp de recuperare (”a lunchtime procedure”).
  4. Rezultate rapide. După aproximativ 14 zile aspectul feței va fi unul odihnit și întinerit.

Alte informații utile:

  1. În clinica noastră injectarea este efectuată doar de către medici cu expertiză în această procedură. În timpul consultului inițial o anamneză amănunțită va evalua istoricul medical personal și familial și se vor identifica posibile contraindicații la cazul dumneavoastră.
  2. Procedura este nedureroasă/ minim dureroasă. Pentru persoanele cu o sensibilitate crescută la durere se pot utiliza diverse tehnici anestezice, decise în cadrul consultației cu medicul.
botox