Venerologie (Infectii cu transmitere sexuala)

Venerologie (Infectii cu transmitere sexuala)

Sifilisul, gonoreea, sancroidul, limfogranulomatoza veneriana, granulomul inghinal, chlamidioza, scabia, candida, herpesul genital, infectia HIV sunt boli cu transmitere sexuala, deoarece, undeva in lantul de transmitere, a existat o ruta sexuala de contagiozitate. Un diagnostic corect (sifilisul nu confera imunitate la reinfectie si deci, un pacient corect tratat se poate reinfecta) al cuplului (obligatoriu si partenerul/partenera), in conditiile unei confidentialitati absolute, sunt esentiale. Neglijate, bolile venerice pot determina complicatii multi ani mai tarziu (la barbati prostatita si la femei infertilitate cu sarcini extrauterine). O abordare particulara se face in herpesul genital recurent unde scopul este rezolvarea episodului actual, marirea intervalului de aparitie pana la remisiune completa, in paralele cu cresterea apararii imunitare a gazdei. Radiatiile ultraviolete exacerbeaza un episod existent de herpes genital si induc noi recurente.

Detinem o experienta impresionanta in infectiile HPV genitale, cu un tratament fara durere, complet, care previne recurentele.

Clinica Top-Derm Clinics detine cea mai mare colectie imagistica din Romania pentru infectiile cu transmitere sexuala (Prof. Dr. Olga Simionescu).

Cele mai frecvente  manifestări la nivelul organelor genitale care influenteaza calitatea vietii  sunt:

  • condiloamele (HPV)
  • herpesul genital
  • gonoreea

Herpesul genital

Infectia herpetica reprezinta o infectie virala cutaneo-mucoasa provocata de virusurile Herpes simplex 1 si 2 care afecteaza cu preponderenta regiunea fetei si organele genitale. Infectia debuteaza cu infectia celulelor de la nivelul pielii (celulele epiteliale), apoi virusul se cantoneaza la nivelul celulelor nervoase, unde ramane latent (dormant) la nivelul ganglionulul nervos senzitiv.

Infectia poate ramane asimptomatica pentru multi ani sau  este posibila o reactivare periodica a virusului, care se manifesta prin excretia asimptomatica de virus (moment când se poate transmite in absenta semnelor pe piele) sau de recurenta simptomatica când  boala poate recidiva cu leziuni in acelasi loc,  poate deveni evidenta pentru pacient, cu senzatie de arsura si intepatura si de asemenea se poate transmite in timpul contactului sexual.

De asemenea poate prezenta un risc si pentru nou nascut in momentul nasterii din mama cu infectie activa. Aspectul clinic al leziunilor este caracteristic: vezicule in buchet care in timp dau nastere la ulceratii si apoi se vindeca fara cicatrice permanenta.

Condiloamele

Condiloamele (verucile genitale) sunt leziuni genitale externe benigne extrem de răspândite care apar atat la femei cat si la barbati si sunt  provocate de infectia cu virusul papiloma  uman (Human Papiloma Virus – HPV). Virusul HPV apartine unei familii virale mai mari , ale carei subtipuri pot determina si leziuni precanceroase si canceroase la nivelul colului uterin, vaginului, vulvei , anusului si penisului. Leziunile externe benigne asociaza in 20-30% din cazuri leziuni potential canceroase la nivelul colului, de aceea se recomanda  si un examen ginecologic.

Riscul de contaminare dupa un contact sexual este aproximativ 60-70%. Manifestarile clinice pot aparea la aproximativ 3-6 luni dupa infectia initiala sau virusul poate ramane in stare latenta pentru luni sau ani. Dupa ce leziunile s-au instalat exista posibilitatea ca acestea sa regreseze spontan, insa evolutia clasica este in general cu extensia leziunilor atat ca numar cat si ca dimensiuni. Cu un tratament corect aceste leziuni pot fi vindecate.

Sifilisul

Sifilisul reprezinta o boala infectioasa care a afectat numeroase personalitati istorice de-a lungul timpului si al carei diagnostic nu este usor datorita faptului ca leziunile cutanate si mucoase sunt extrem de variabile si inselatoare – sifilisul se mai numeste si “marele simulator”. Sifilisul este o infectie bacteriana produsa de Treponema pallidum, care se transmite pe cale sexuala sau materno-fetala. Primul an de evolutie a bolii denumit si sifilis ”precoce include:

  1. sifilisul primar caracterizat printr-o ulceratie genitala unica, indurata, contagioasa, care se vindeca spontan in 2-6 saptamani fara sa lase cicatrice;
  2. in lipsa tratamentului sifilisul primar este urmat de sifilisul secundar, caracterizat de leziuni (sifilide) localizate pe piele si mucoase de diferite aspecte: sifilide maculare (rozeola luetica), sifilide papulo-scuamoase (asemenatoare cu psoriazisul), sifilide foliculare si pustuloase (asemănătoare cu acneea), sifilide palmo-plantare, cheilita sifilitica, alopecia in luminis, ulceratii mucoase, leziuni genitale (condilomata lata) etc;
  3. in timp si in lipsa tratamentului toate semnele de boala de pe piele pot disparea, insa ramane amprenta serologica a bolii, de aceea sifilisul serologic sau latent se poate depista numai in urma efectuarii unor analize de sange.

In conditiile in care sifilisul nu a fost diagnosticat si tratat, dupa o evolutie de 10-20 ani, se poate instala sifilisul tertiar, cu leziuni cutanate (gome), neurologice si cardiace.

Gonoreea

Gonoreea reprezinta o infectie bacteriana cu transmitere sexuala  provocata de Neisseria gonorrhea, ce afecteaza ambele sexe, si este mai frecvent simptomatica la barbati.

In cazul barbatilor se observa o secretie uretrala galben verzuie  insotita de senzatia de arsura la urinat, iar in cazul femeilor poate aparea o secretie vaginala insotita de o durere  pelvina sau poate fi complet asimptomatica.

In lipsa tratamentului adecvat boala se poate extinde la nivelul organelor genitale sau poate avea chiar rasunet general cu afectarea articulatiilor si a inimii. Simptomele de gonoree se manifesta la 3-5 zile de la contactul infectant, in special la barbati.

Tratament

Pentru un tratament corect este nevoie in primul rand de un consult de specialitate dermato-venerologic cu un diagnostic corect. Tratamentul este specific pentru fiecare afectiune, iar in cadrul protocolului de investigatii este obligatoriu de efectuat un screening pentru boli cu transmitere sexuala (analize de sange) inainte de inceperea tratamentului.