Cancerul de piele

Carcinomul Bazocelular

Carcinomul Bazocelular este o un cancer de piele provenit din keratinocitele bazale. Nu este practic un cancer adevărat, deoarece nu are precursori, iar rată de metastazare este foarte mică.

Este cea mai frecvența neoplazie epiteliala și apare pe ariile expuse la soare (de obicei la nivelul fetei, unde se văd și semne de îmbătrânire cutanata accelerată, determinată de agresiunea cumulativă a UVA și UVB). Dermatoscopic se evidențiază absența criteriilor de leziune melanocitara și se remarcă structuri patognomonice (indubitabile) pentru diagnostic (cuiburi gris-ovoide, frunze de arțar, structuri în spiță de bibicleta etc).

Diagnosticul se pune prin biopsie cutanata cu examen histopatologic și este obligatoriu înainte de alegerea tratamentului.

Tratamentul carcinoamelor bazocelulare

Trebuie țînă cont de vârstă pacientului și de tare eventuale asociate (comorbidități/boli asociate). Clinică dispune de terapie laser CO2 Lumenis și radiofrecvență Ellman, prin care se pot practică metode conservative ablationale combinate cu chimioterapice locale moderne și crioterapie focalizată, in regimuri personalizate, pentru vârstnici cu comorbidități semnificative.

În majoritatea cazurilor se practică excizie chirurgicală largă cu margine de securitate oncologică, obligatoriu cu confirmare histo-patologică a marginilor libere.

Carcinomul spinocelular

Carcinomul spinocelular reprezintă o formă de cancer cutanat provenit din keratinocitele epidermului, localizate în stratul spinos. Spre deosebire de carcinomul bazocelular, acesta prezintă un comportament biologic mai agresiv și poate apărea pe mucoase.

Aceeași expunere cumulativă la ultravioletele A și B este incriminată în etiologie (cauza), la lucrătorii de exterior (marinari, agricultori, plajă excesivă sau hobby-uri de exterior – golf, pescuit, sport acvatic, etc).

Biopsia și diagnosticul histo-patologic este obligatoriu și indică prognosticul. La nivel genital, carcinomul poate apărea pe leziuni legate de infecția cu papilomavirus uman (HPV). Cel mai frecvent pe mucoase poate aparela nivelul buzei, mai frecvent la fumători, inițial o ulceratie care nu se mai vindecă.

Formele în situ (ușoare, incipiente) sau invazive (dificile) beneficiază de tratament adaptat la caz.

Excizia chirurgicală este gold-standardul de tratament, în cazurile în situ putânduse practică și metode conservative combinate cu agenți chimioterapici și laser CO2.