Alimentația in timpul sarcinii – Igiena Alimentatiei si nutritie
Deficitul de omega-3 şi omega-6: dezechilibre și posibile riscuri pentru mamă și făt
Dovezi științifice consistente susțin că acizii grași esențiali omega-3 și omega-6 influențează semnificativ sănătatea fătului și a mamei. Atenție, însă! Excesul maternal de omega-6 poate avea efecte negative asupra dezvoltării fetale şi asupra sarcinii. Un nivel prea ridicat de omega-6 poate limita metabolismul acidului gras omega-3, iar raportul crescut omega-6/omega-3(>4:1) disponibil fătului poate cauza probleme.
În studii pe animale, excesul de omega-6 a fost asociat cu o creștere a anxietății, cu debutul precoce al obezității și bolilor metabolice și, de asemenea, cu probleme cardiovasculare fetale.
Anual, în lume, se nasc prematur aproximativ 11% dintre născuții vii (cca 15 milioane). Nașterea prematură este principala cauză de mortalitate atât în perioada neonatală, cât și în copilărie, fiind asociată cu o mare suferință emoțională, dar și cu substanțiale costuri economice. Copiii născuți prematur pot dezvolta deficiențe cognitive și prezintă risc crescut pentru boli cardiometabolice și pulmonare în viața de adult. În cazul gravidelor cu risc crescut de naștere prematură din trimestrul 1, se poate recomanda suplimentarea cu omega-3.
Consilierea gravidei în privința aportului de micronutrienți esențiali este o măsură importantă în timpul sarcinii, deoarece poate avea beneficii uriaşe asupra dezvoltării fătului. Chiar și evoluția sarcinii poate fi influențată benefic de o astfel de măsură, care ar trebui implementată inclusiv prin medicii de familie și obstetricieni, dar mai ales cu ajutorul dieteticienilor și nutriţioniştilor. Testarea EPA și DHA (nivelul de acizi grași esențiali Omega 3 eicosapentaenoic-EPA și docosahexaenoic-DHA) în sângele gravidei ar trebui să facă parte din pachetul de analize recomandate la luarea în evidență a gravidei, explică dna. Conf. Univ. Dr. Maria Niţescu, medic primar, specializat în Igiena Alimentației şi Nutriție, din echipa TOP-DERM CLINICS.
De ce sunt esențiali acizii graşi omega-3 în sarcină?
- Reduc riscul de naștere prematură
- Reduc riscul de greutate mică la naștere
- Reduc riscul de moarte fetală
- Asigură o dezvoltare optimă a sistemului nervos central și a vederii fătului și copilului mic, o bună stare de imunitate.
- Previn preeclampsia (hipertensiunea arterială și prezența de proteine în exces în urină după săptămâna 20 de sarcină)
Pentru efectele benefice asupra fătului, majoritatea experților recomandă consumul de pește și fructe de mare ca sursă principală de omega-3, în contextul unei alimentații echilibrate și al unei activități fizice regulate.
Surse alimentare de acizi grași omega-3:
- Peștele, în special peștele gras (somon, macrou, sardine, hering, ton), este o sursă bogată de omega-3 LCPUFA (EPA și DHA)
- Fructele de mare, algele marine
- Laptele uman este o sursă importantă de omega-3 pentru sugari
- Acidul alfa linolenic (ALA) se găsește în grăsimile vegetale – în concentrații mari în semințele de in, rapiță, nuci și soia
- Alimentele fortificate cu omega-3: iaurtul, laptele și ouăle – pot fi îmbogățite cu omega-3
- Suplimentele alimentare – acestea conțin frecvent ulei de pește sau acizi grași omega-3 din alge marine
Care este aportul optim de omega-3 și omega-6?
- Organizația Mondială a Sănătății (2010) a recomandat 300 mg DHA + EPA pe zi, din care cel puțin 200 mg ar trebui să fie DHA iar raportul ideal omega-6/omega-3 să fie de 4 la 1.
- Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (2012) consideră suficientă o cantitate de 250 mg omega-3/zi, înainte și în timpul sarcinii, pentru efectele benefice asupra femeii însărcinate și a fătului.
- Studii recente susțin un rol benefic al omega-3 LCPUFA în reducerea riscului de naștere prematură, cu un aport zilnic de 600-800 mg de DHA în timpul sarcinii. O femeie însărcinată poate atinge acest prag consumând una sau 2 porţii de pește sau fructe de mare pe săptămână (o porție: 100-120 g peste)
Prin rolul lor antiinflamator, omega-3 LCPUFA (DHA și EPA) previn nașterea prematură, contracarând efectul proinflamator al derivaților omega-6 LCPUFA la nivel fetoplacentar. În plus, cercetări recente subliniază importantul efect antiinflamator al unor mediatori lipidici specializați (SPMs) derivați din omega-3 LCPUFA (DHA și EPA), respectiv rezolvina, protectina, maresina.

Conf. Univ. Dr. Maria Niţescu