ATENȚIE LA DURERILE DE CAP! Pot fi simptome pentru boala cronică de rinichi
Boala cronică de rinichi are o incidență din ce în ce mai mare în populația generală și riscă să devină o problemă de sănătate majoră, pe măsură ce avansează procesul de îmbătrânire a populației.
Simptomele acestei afecțiuni nu sunt prea multe în fazele de debut și se confundă ușor cu simptomele altor afecțiuni, de aceea este foarte important ca boala să poată fi depistată din timp, pentru a fi oprită progresia.
În stadiu avansat, se mai pot face puține lucruri pentru a nu avansa spre stadiul final, care este dializa. În cazul tinerilor, hipertensiunea arterială și durerile de cap ar trebui să fie un semnal de alarmă cu privire la boala cronică de rinichi, atrage atenția Lector Univ. dr. Andreea Gabriella Andronesi, medic din echipa TOP-DERM CLINICS, specialitatea Medicină internă – Nefrologie.
Alte simptome care ar trebui să ridice semne de întrebare: lipsa poftei de mâncare sau edemele – în special dimineața la trezire (ochii umflați sau picioarele umflate dimineața).
Tinerii nu își fac analize, de aceea sunt multe cazuri în care boala cronică de rinichi este depistată în stadii foarte avansate. Tinerii nu obișnuiesc să își măsoare tensiunea, iar dacă au cefalee, nu se gândesc să își facă analize, merg pe ideea mă doare capul pentru că sunt stresat.
Cu ce simptome ajung la medic pacienții? În stadii avansate: stare de oboseală, modificarea ritmului somn-veghe, sunt simptome nespecifice. Mai ales la tineri. Aceștia se prezintă tardiv pentru că și toleranța organismului e alta. Vârstnicii sunt depistați mai devreme.
CEREȚI MEDICULUI DE FAMILIE PACHETELE DE PREVENȚIE
Foarte important este rolul medicului de familie, să depisteze, să facă screening în populație și să trimită pacienții cât mai devreme la nefrolog, altfel aceștia ajung târziu la un control de specialitate, în stadii avansate, și pot ajunge la dializă.
Două analize banale te pot ajuta să depistezi boala în faza incipientă: determinarea creatininei serice se face dintr-o proba de sânge, iar din sumarul de urină se determină raportul albumină/creatinină urinară.
Sumarul de urină trebuie făcut măcar o dată pe an, poate da informații extrem de importante vizavi de funcția renală. Mai ales că, în marea majoritate a cazurilor, boala cronică are manfestari atipice, exceptând bolile renale specifice, cu care ne confruntăm noi, nefrologii. Este o analiză extrem de simplu de făcut: din prima urină de dimineață.
Diabetul și hipertensiuna sunt principalele cauze pentru boala de rinichi, la fel și obezitatea. Sunt pacienți care ajung însă la medic în stadii avansate, independent de diabetul zaharat. Obezitatea morbidă determină creșterea filtrării la nivel renal și poate da prin ea însăși boala cronică de rinichi.
Și fumatul crește viteza de progresie a bolii cronice de rinichi. Foarte important de știut, boala cronică de rinichi este unul dintre cei mai importanți factori pentru instalarea bolilor cardiovasculare.
Schimbarea stilului de viață e important – o viață activă, un stil alimentar sănătos. Există multe intervenții terapeutice pentru a întârzia progresia. Fiecare an fară dializă e un mare câștig.
Lector Univ. Dr. Andreea Gabriella Andronesi este Medic Primar, specialitatea Boli Interne și Nefrologie, Șef de lucrări – UMF “Carol Davila”, Facultatea de Medicină
Lector Univ. Dr. Andreea Gabriella Andronesi