Cum mâncăm de sărbători
- „Colorați” farfuria cu cât mai multe legume, alegeți carne și preparate cât mai puțin procesate, gătite cât mai simplu, iar plăcerea va fi pe măsură, ca și starea dumneavoastră de sănătate.
- Nu uitați că ziua are trei mese, că vom avea mai multe zile de relaxare și că este suficient timp pentru toate preparatele.
- Asociați preparatele din carne cu vegetale și cereale integrale. Este cea mai bună alegere.
- Pentru desert, alegeți cât mai des fructe și mai puțin dulciuri concentrate, iar dacă acestea din urmă sunt „obligatorii”, consumați-le în prima jumătate a zilei, la finalul mesei.
- Hidratați-vă cât mai bine, consumați alcool cu moderație și relaxați-vă în aer liber.
- Dacă aveți probleme medicale ce includ terapie nutrițională, nu uitați să consultați medicul curant.
- Excesul de alimente grase si excesul de băuturi alcoolice declanșează sau agravează unele afecțiuni – gastrice, biliare, pancreatice, etc.
- Este important să acordăm atenție și modului de preparare, depozitării alimentelor și igienei spațiilor în care le preparăm, pentru a evita toxiinfecțiile alimentare.
- Echilibrul, varietatea și controlul porțiilor ne vor fi cei mai buni prieteni atunci când organizăm mesele de sărbători.
- Moderația și adaptarea consumului la nevoile organismului ne vor ajuta să depășim cu bine aceste zile și să trăim și micile plăceri culinare.
Cu puțină grijă pentru noi și mai ales pentru cei dragi, sărbătorile vor fi doar prilej de bucurie și de încărcare cu energie pentru noul an!
Vă dorim sărbători cu sănătate, bucurie și mulți oameni frumoși și dragi alături!
La mulți ani!
Conf. Univ. Dr. Maria Nițescu – Medic Primar, Specialitatea – Igiena Alimentației si Nutriție

Conf. Univ. Dr. Maria Nițescu – Medic Primar, Specialitatea – Igiena Alimentației si Nutriție