De ce se reactivează dermatitele când vine frigul?
Dr. Alina Mariana Avram, medic primar specialitatea Dermato-Venerologie în echipa TOP-DERM CLINICS, explică pe înțelesul pacienților:
“A venit frigul și s-a reactivat dermatita”, este o afirmație pe care medicii dermatologi o aud frecvent în aceasta perioadă a anului. Ne aflăm într-o perioadă în care pot debuta afecțiunile cutanate sau se pot agrava cele existente. Schimbările de sezon reprezintă o provocare a practicii dermatologice.
Xeroza cutanată apărută în sezonul rece se poate asocia cu fisuri, scuame, sângerări și risc de suprainfectare. Cei mai mulți pacienți nu se pot abține să nu se scarpine, agravând astfel leziunile cutanate.
Variațiile bruște de temperatură, aerul uscat rezultat din încălzirea locuințelor, băile fierbinți, absența efectului antiinflamator al ultravioletelor sunt tot atâția factori care determină reactivarea unor afecțiuni precum dermatita atopică, dermatita seboreică, eczema sau psoriazisul.
Conștientizarea acestor factori-trigger poate ajuta semnificativ pacientul și medicul curant să dezvolte împreună strategiile terapeutice și de adaptare a stilului de viață, astfel încât să țină simptomele sub control.
Cel mai mult au de suferit copiii. Există diferențe majore între tegumentul adultului și cel al copilului. Epidermul unui copil este cu până la 30% mai subțire, celulele straturilor cornos și granulos sunt mai mici și mai scurte, cantitatea de melamină este mai mică. În plus, rata de pierdere a apei este de 5 ori mai mare în cazul copiilor iar factorul natural de hidratare – mai scăzut.
Toți acești factori intrinseci reprezintă cauza agravării dermatitelor la copii, suprapunându-se și factorii extrinseci legați de sezon, temperaturi, poluare.
Studiile au arătat că cele mai frecvente dermatoze infecțioase asociate cu o barieră cutanată deteriorată și slabită sunt: impetigo (denumire populară bube dulci), foliculita, verucile vulgare (negii), molluscum contagiosum, tinea pedis (pecinginea piciorului) și infecțiile parazitare – scabia și pediculoza.
Asist. Univ. Dr. Alina Mariana Avram, Medic Primar Dermato-Venerologie, a participat la simpozionul “Noutăți în diagnosticul și tratamentul bolilor sezoniere”, cu lucrarea: “Variația sezonieră a dermatozelor pediatrice-aspecte clinice”.
“Iubesc dermatologia în primul rând pentru aspectul de detectiv al dermatologului, pielea fiind o fereastră către multe afecțiuni medicale. Sunt o persoană empatică, iubesc atât oamenii cât și animalele și consider că (nimeni nu este inutil în această lume dacă alină povara care atârnă pe umerii semenilor săi), dupa cum spunea Charles Dickens”.

Dr. Alina Mariana Avram