Riduri, deshidratare și alimentație
Știați că frigul și deshidratarea provoacă riduri? De ce apar ridurile mai devreme la unele persoane? Explicații foarte utile de la Prof. Univ. Dr. Ana Maria Oproiu, medic din echipa TOP-DERM CLINICS, specializarea Chirurgie plastică/Chirurgia mâinii/Chirurgie estetică.
- Ridurile sunt niște cicatrici în piele. Apar ca urmare a contracției musculaturii, care rupe fibrele elastice din tegument.
- Există diverse procedee care pot fi făcute pentru a se relaxa musculatura, să nu se producă aceste contracții și, prin urmare, să fie amânată apariția ridurilor.
- Persoanele din regiunea mediteraneană, ca și cele din nord, au o piele mult mai îmbătrânită și un aspect mai îmbătrânit al tenului, pentru că frigul distruge acidul hialuronic din piele, care are un rol esențial în menținerea hidratării.
- Frigul are același efect negativ asupra tegumentului ca și soarele putrernic.
- Peelingurile se fac doar primăvara și toamna, cel târziu la sfârșitul lunii noiembrie.
- Din punct de vedere al chirurgiei plastice, pielea fumătorului este o piele pergamentoasă și puțin elastică.
- Persoanele fumătoare au un aspect mai îmbătrânit al pielii decât cele nefumătoare.
- Cum se obține hidratarea? E nevoie de acid hialuronic cât se poate de mult pentru ca pielea să aibă un aspect hidratat.
- Acidul hialuronic este responsabil pentru menținerea hidratării în țesuturi, dar și pentru stimularea producției de colagen, care amână apariția ridurilor.
- Deși organismul produce acid hialuronic, rezervele scad pe măsură ce înaintăm în vârstă.
- Nu e suficient consumul de apă, sunt la fel de importante și alimentele bogate în fibre și acid hialuronic. Inclusiv cel folosit in mezoterapie ( cel simplu necrosslinkat) funcționează ca un burete pentru apă.
- Un studiu făcut în Japonia a arătat că o populație care a consumat o anumită plantă avea un aspect mult mai tânăr decât o comunitate similară care nu consumase acea plantă.
Prof. Univ. Dr. Ana Maria Oproiu