Tratament fară bisturiu și fară cicatrici
(pentru carcinomul bazoleclular, cel mai frecvent cancer de piele)
Carcinomul bazocelular este un cancer care nu omoară pacientul, dar îi provoacă un disconfort major pentru că poate ajunge să îi distrugă fața. O leziune pe obraz, pe nas sau pe frunte, care nu se vindecă și se mărește de la an la an, este semnalul de alarmă că trebuie să mergeți la un control. La fel, dacă observați leziuni care nu trec, sângerează sau se dezvoltă în profunzime pe mâini, brațe, umeri sau pe partea superioară a toracelui.
Acest tip de cancer afectează zonele expuse neprotejat la soare, în mod prelungit.
Risc mai mare au: oamenii care trăiesc la curte, cei care lucrează afară, cei care practică sporturi în aer liber sau călătoresc foarte mult în zonele calde, fară să folosească protecție solară.
Dr. Mariana Grigore, medic primar dermato-venerolog în echipa TOP-DERM CLINICS avertizează că tratamentul este obligatoriu în cazul carcinomului bazocelular.
“Mai nou, s-au înmulțit cazurile la pacienții de 40 de ani. Dacă înainte acest tip de cancer apărea după 50 – 60 de ani, acum numărul pacienților de 40 de ani a ajuns să crească până la 20%. E un cancer determinat de expunerea cumulativă la ultraviolete. Se dezvoltă ca urmare a expunerii la soare de ani zile, de-a lungul întregii vieți. Carcinomul bazocelular evoluează lent, de obicei nu crește mult într-o perioadă scurtă. Problema e că nu se oprește din crescut și poate ajunge să evolueze galopant dacă este afectată imunitatea pacientului de o altă boală.
Chiar dacă nu metastazează și riscurile vitale sunt foarte mici, un astfel de carcinom poate produce complicații locale majore, dacă este lăsat netratat, și reprezintă o problemă de sănătate majoră în dermatologie.
Vin pacienții și îmi spun <am chestia asta de 2 – 3 ani și nu trece>. Am avut și pacienți de 80 de ani, care spun <o am de vreo 10 de ani, am mai fost văzut de medici și mi-au spus să o las în pace>. Pacienții se prezintă la control în general după doi ani de la apariția unei leziuni suspecte, când observă că aceasta nu trece sau începe să sângereze.
Orice leziune care apare pe piele și nu trece de la sine trebuie examinată. Nu toate leziunile care nu se vindecă sunt cancere, dar trebuie verificate.
Cum se tratează acest tip de cancer?
Tratamentul standard este chirurgical – excizie cu bisturiul, scoaterea întregii leziuni. Pot apărea complicații, însă, mai ales dacă leziunile sunt pe față, pe mâini, pe gât – lasă cicatrici. Dacă sunt mari, trebuie grefă sau lambou și se vede că a fost ceva acolo. Dacă e pe frunte, la o femeie, se va vedea că e o operație, tratamentul chirurgical nu dă întotdeauna cel mai bun rezultat estetic.
Există și tratamentele conservatoare, susținute de studii, care se referă la orice tehnică de tratament fără bisturiu.
Majoritatea studiilor și ghidurilor le tratează separat sau combinate câte două, pentru a vedea cât de eficiente sunt. În general, eficiența lor e mai mică față de chirurgie, când sunt studiate așa. Eficiența se referă la riscul de recidivă. Nici la chirurgie, nu e chiar 100%, e 1 – 2%, la celelalte tehnici, luate separat, poate ajunge la 10%.
Noi aplicăm în clinică un protocol standardizat, care presupune mai multe tehnici conservatoare combinate și personalizate pentru pacienți:
– distrucția țesutului tumoral cu laser CO2
– crioterapie ( înghețare cu azot lichid)
– chimioterapice locale
Am publicat și un studiu, la care au participat 129 de pacienți, cu acest tratament conservator combinat, iar rata de vindecare a fost de 100%, cu monitorizare până la doi ani, fară recidive. E vorba de pacienți care au urmat corect tratamentul, au venit la toate monitorizările și au și fost reevaluați macar un an, doi după terminarea tratamentului. Am avut și pacienți care au renunțat pe parcurs.
În cazul unui pacient care respectă ce îi spune medicul și e monitorizat corect, tratamentul este extrem de efecicient.
Se face o biopsie înainte de acest tratament, ca să știm sigur ce tratăm. După confirmarea că e un carcinom bazocelular, putem începe cu distrucția cu laser, apoi se aplică chimioterapice într-un protocol care se individualizează pentru fiecare pacient ( pentru că poate avea reacții locale), după care se monitorizează dermatoscopic răspunsul la tratament. Dacă e necesar, se fac si ședințe de crioterapie.
La finalul acestui tratament, nu rămâne nicio cicatrice, cel mult o mică zonă depigmentată. Din punct de vedere cosmetic, estetic, arată mult mai bine, mai ales pentru leziunile mari. Tratamentul acesta durează aprox. 4 luni, pacientul trebuie să vină o dată pe lună, să respecte indicațiile și să aplice corect cremele acasă. Cu cât pacientul respectă tratamentul mai bine, cu atât rezultatele vor fi mai bune.
Aș adăuga că acest tratament se adresează în special unor anumite categorii de pacienți cu BCC, nu tuturor cazurilor diagnosticate – vârstnici sau celor cu multiple comorbidități, la care o intervenție chirurgicală ar putea veni cu complicații, sau celor care refuză din diverse motive să se opereze și au nevoie totuși de un tratament.

Asist. Univ. Dr. Grigore Mariana